2022-04-28 09:23Pressmeddelande

BRA lanserar Bioflygbiljetter

BRA flygplanstypen ATRVärldens just nu mest klimateffektiva regionalflygplan, ATR 72-600.

Flygbolaget BRA lanserar som ett av de första flygbolagen i världen möjligheten att välja biljett där biobränsle ingår i samma flöde som ordinarie flygbiljetter.

Du har länge kunnat välja till biobränsle både hos oss och andra flygbolag så det är inget nytt. Det vi lanserar idag innebär att biobränsle hos oss inte längre är ett tillval utan du väljer i stället biljett - ordinarie flygbiljett som går på vanligt flygbränsle eller Bioflygbiljett som innehåller 50 procent biobränsle, berättar Maria Fiskerud, hållbarhetschef på BRA.

Redan 2018 lanserade BRA, som första flygbolag, möjligheten att välja biobränsle som en tillvalsprodukt till den ordinarie flygbiljetten. På samma sätt och steg i bokningsprocessen som kunden väljer till incheckat bagage, avbeställningsskydd, golfbag eller plats för hund eller katt i kabinen. Många flygbolag har sedan följt efter och erbjuder den möjligheten idag. Strax därefter lanserade BRA även möjligheten att köpa årskort och klippkort med biobränsle. Med det nya upplägget som BRA presenterar nu så väljer kunden redan i första bokningssteget ordinarie flygbiljett eller bioflygbiljett och därefter biljettyp.

– Vi är glada att kunna erbjuda denna lösning som gör det betydligt enklare för kunderna att boka mer hållbara flygresor med BRA, oavsett var kunden bokar. Det ska vara lika enkelt på hemsidan, i appen och hos en resebyrå, säger Martin Erkenborn, Kommersiell chef på BRA och fortsätter:
–Det gäller både för privatresande, och för företag som vill möjliggöra ett snabbt resealternativ med lägre klimatavtryck i sin resepolicy.

Det är 150 kronor som skiljer mellan flygbiljetten och bioflygbiljetten och det går oavkortat till inköp av biobränsle. Detta är en del i BRA:s strategi att nå netto-noll utsläpp 2030.

– I arbetet med att nå vårt ambitiösa netto-noll mål redan 2030 så tittar vi nu på nya affärsmöjligheter för att göra det lättare att välja resor med lägre klimatavtryck. Den här lanseringen är ett bra exempel på det arbetet och det kommer mer framöver, säger Ulrika Matsgård, vd för BRA.

Tekniken för biobränsle för flyget finns redan, liksom tillverkningsprocesser. Ändå tillverkas det för lite bränsle och till för hög kostnad.

– Det är viktigt att tillgången till bränslet ökar och att priset sjunker för att både vi och branschen ska klara omställningen. Därför tror vi på att tillsammans med våra kunder visa på en ökad efterfrågan av fossilfria flygbiljetter som i sin tur driver på en ökad produktion av biobränsle i Sverige, avslutar Maria.

 

Fakta
  • Tankningen av biobränsle fungerar på samma sätt som grön el. Kunden betalar för merkostnaden för biobränsle motsvarande cirka 50 procent av en timmes inrikes flygresa. Tankningarna sker under några tillfällen per år. Genom att samla tankningen till några gånger per år så minskar både koldioxidutsläppet och kostnaden.
  • Biobränsle produceras av icke-petroliumråvaror.
  • Råvaran som används till det tankade bioflygbränslet är UCO (Used Coocking Oil) och slaktavfall. Ingen palmolja har använts vid produktionen. Biobränslet är certifierat enligt ISCC (International Sustainability & Carbon Certification).
  • Under hösten 2021 gick BRA som första flygbolag med i SBTi – Sciences Based Target Initiative – i det arbetet ingår dels att mäta alla utsläpp, dels att hitta lösningar både för att minska de egna utsläppen och att utveckla produkter som ger lägre klimatavtryck för kunderna.
  • BRA vann 2021 års Hållbarhetspris på Grand Travel Award 26 april 2022.


Om BRA

BRA, Braathens Regional Airlines, är ett svenskt flygbolag, med Bromma Stockholm Airport som huvudflygplats. Målet att nå netto-noll utsläpp år 2030 gör oss till pionjärer inom fossilfritt flyg. Det gör vi bland annat genom att använda marknadens bränsleeffektivaste flygplan, bidra till att 100% bioflygbränsleanvändning certifieras snarast och bli en av de första att ta in elflyg i vår flotta. Vi lutar oss tryggt mot vår historia: - 2009 blev vi första passagerarflygbolag att miljöcertifiera oss - Sedan 2018 erbjuder vi alla våra resenärer att boka flygbiljetter med 100% bioflygbränsle - Från 2019 ingår klimatkompensering med 110% i alla biljetter. BRA är idag Sveriges största inrikesflyg. BRA ägs av det svenska investmentbolaget Braganza och AMF.


Kontakt

BRA Pressjour
BRA Pressjour